Wednesday, September 7, 2011

ohsem ke KAHWIN MUDA?

assalammualaikum :)
SEBELUM MATA ANDA BERDARAH, SAYA NAK BAGI WARNING!INI ENTRY PANJANG.

ehem!kenapa tetibe cakap pasal kawin ne?gatal nak kawin leteww!hehe.bukan la.sejak raya ne kemain lagi ramai-ramai berlumba nak kawin.tengok-tengok, eh!junior kite la.eh!kawan adek kite la.datang beraya pon comel je dua-dua.yela.mcm budak sekolah baru bercinta.tapi dah halal :)

kalau sebut pasal kahwin muda,selalunya kite dengar time zaman tok kadok dulu kan.zaman atok nenek kite.madah kene kawin awal je.seawal umo 9 taun dah kene kawin.memang gigih!HAHA.tp org dulu lain kot.kurang makan benda berkolesterol.tak makan fast food.so kurang la masalah 'kurang di ajar' bagai tu.*ok.merepek!tp time tu memang trend kawin awal seawal umo kite masih main pondok-pondok.hehe.

*ne kawan kite.die baru gak kawen.sho sweeetttttttt!


eh korang tau tak kawin muda ne ohsemmm!HAHA.kenapa kite cakap ohsem?sebab macam besh je tengok kawan-kawan kawin muda.rezeki bertambah-tambah :P lagi-lagi macam sy ne.WAJIB kawin dah!*ayah mama, TOLONG BACA ENTRY ne :) kapel lama-lama pon bahaya.dengan situasi sekarang ne.depan belakang kanan kiri sy penuh dgn pasangan bermasalah akhirnya setelah penat bercinta.ahai!mau diri sendiri tak takot.tapi sy pegang dgn kata-kata senior sy.hubungan diri sendiri, kita sendiri yang tentukan hala tuju dan pengisiannya :) tak semua orang menerima nasib yg sama.


kalau mengikut Islam, kita pon memang digalakkan mendirikan rumahtangga.so, ape lagi?lincah sikit.hehe.banyak kebaikan tau!



  • Berkahwin boleh mengelakkan maksiat seperti zina daripada berleluasa.
  • Berkahwin menjadikan pasangan itu matang dalam bertindak.
  • Berkahwin menimbulkan rasa tanggungjawab pada pasangan.
  • Berkahwin menarik banyak rezeki.
  • Berkahwin meramaikan ummah manusia, kerana Nabi SAW berbangga dengannya.
  • Berkahwin sebagai salah satu cara membaiki diri.
ye!sy tau.sekarang ne masalah kos sara hidup yg semakin tinggi menyebabkan benda baik ne terbantut kan.insyaallah kalau kita yakin, mesti ada jalan untuk mendapatkan rezeki tu :) percaya jela pada rezeki Allah.

sebenarnya tak salah tau kalau kawin muda ne.lagi-lagi student lagi.yg penting dulukan ape yg patot.jangan sedap kawin je.HAHA.study ke laut!semua ke laut!sape yg memang leh survive sendiri after SPM dah kawin, terus keje.rezeki bertambah-tambah.itu REZEKI!tau x?rezeki masing-masing la ye :) Allah sentiasa ada jalan untuk umatnye mendapat rezeki!macam kazen-kazen kite.semua kawin awal.umo 22 taun da kawin.gile salute lah!dah sampai seru kannnn :P lagipon sekarang ne dah turn sy kawin, tapi mcm lambat lagi jeee.sy la tu yg pecah tradisi tu!HAHA.*eleh!padahal memang dah gatal nak kawin.


*tengok kazen sy tu yg berbaju bunga pink tu.die pon pasangan muda :) baru kawin dan akan dapat baby tak lama lagi.rezeki kan!yg baju biru tu jgn tanya.kami budak kecik.tak boleh kawin sekarang.HAHA.

so kesimpulannya, KAHWIN MUDA sangat OHSEM ok!tak percaya?tanya kawan-kawan korang yg dah kawin muda secara halal!hehe :)

assalammualaikum :)



11 comments:

Mohd Khairi Khadzir said...

tp xde pasangan lg la..... cmane nk kawin mude nih hadoiii...... tensen2 hahA

Anis Adila Aris said...

nsk jugak..
comel je tgok kwn yg dah kawin tu..
tu la ..budget xde... :D

pepol said...

ok kawen muda,tapi at least biar ar ad keje dlu..hehehe

CikHanis said...

kery-cari la.takkan die nk cari ko.hish!

anis-haha.budget takde eyh.kalau org dulu mesti ckp, buat yg wajib je dulu.

pepol-yes!keje tu penting.klu tak nk bg makan ape kat family kan.haha

kaka said...

haha..kelakar la..budak kecik la sangatkn..da2 jangan banyak cakap...minggu depan kawin ea..negh6x!! :p

CikHanis said...

kaka-haha!kecik lagi la.xleh kawin skrg.

Minah Blur said...

MB pon nak kawen mude! hahaha.. gatai... tp siyes ni huhu...

Hamba Ilahi said...

muda atau tua bukan alasannya.
yang penting sejauh mana keperluan dan kesediaan seseorang tu untuk berkahwin..
kan?
btw, done follow you.
feel free to hit me back

CikHanis said...

MB-haha.kan kan kan.sibok nk kawin awl bile tengok org lain kawin kan.

HI-heee.betol2 :)

Nur Salsabilla said...

Alalala...sedondon giteww. sesuai! :)

CikHanis said...

hehe.saje nk gedik2 sedondon :P